4. Zandstralen Voor en Na

Zandstralen voor en na. Het mag duidelijk zijn dat zandstralen een ideale manier is om houten meubels, trappen, balken, ander houtwerk of zelfs metaal weer helemaal blank en schoon te maken. Alle oude lagen verf of lak worden verwijderd, de perfecte basis voor verdere afwerking. De mogelijkheden hierin zijn overigens eindeloos. Laat uw dierbare meubelstuk er weer als nieuw uitzien Voor meer informatie om de diverse mogelijkheden te bespreken neemt u contact met ons op.

Wat is zandstralen?

In een van onze eerste blogs leggen we uit wat zandstralen precies is, klik hier om naar die blog te gaan.

Zandstralen voor en na: Vóór

Zandstralen Voor en Na Eiken dekenkist VOOR zandstralen
Eiken dekenkist VOOR

Na het stralen

Na het zandstralen, wanneer het meubel (of metalen object) helemaal schoon is, volgt het naschuren. Meestal gebeurt dit machinaal, maar soms ook handmatig en soms ook helemaal niet. Lichtjes naschuren geeft een mat effect, voor een gladder effect zal er langer en effectiever geschuurd moeten worden met fijn schuurpapier. Het is echter ook mogelijk om voor de robuustere look te gaan en niet/ nauwelijks na te schuren.

Nabehandelen

Je kunt ervoor kiezen om het meubel schoon, blank en onbehandeld te laten. Wat het meubel overigens wel kwetsbaar maakt tegen invloeden van buitenaf. Of om zelf de nabehandeling te doen, denk aan lakken, beitsen etc. Of je laat de nabehandeling aan Splendid Bandit over. In onderling overleg kunnen we bekijken wat de wensen en mogelijkheden zijn om tot een perfect resultaat te komen.

Wij werken zowel met vernis, natuurlijke olie maar ook veel met Fusion Mineral Paint. Dit is een milieuvriendelijke, kwalitatieve, duurzame meubelverf beschikbaar in vele verschillende kleuren en kleurmogelijkheden.

Zandstralen voor en na: Na

Antieke eiken dekenkist
Eiken dekenkist NA zandstralen

Welke houtsoorten zijn geschikt?

Bij houtsoorten wordt een onderscheid gemaakt tussen zachthout en hardhout. Hardhout wordt gebruikt als benaming voor het hout van loofbomen zoals eik of beuk. Zachthout is de benaming voor hout van naaldbomen zoals grenen. In de regel geldt, hoe harder de houtsoort, hoe geschikter het is om te zandstralen.

Hoe zit dat dan met oudere meubels?

Oudere meubels zandstralen is geen enkel probleem, mits de houtsoort voldoende hard is. Het is dus geen enkel probleem om die oude kast van overgrootmoeder van donkerbruin naar blank hout te stralen. Je maakt het meubelstuk velen tinten lichter of geeft het na het zandstralen een compleet andere kleur en look.

Het is uiteraard ook mogelijk om nieuw hout te zandstralen. Dat gebeurt vooral om het hout van een bepaalde structuur te voorzien. Afhankelijk van de houtsoort, de druk en hoeveelheid straalmiddel kan die structuur erg variëren. Zoals eerder al genoemd, de meer robuustere look. Zie onderstaande foto voor een indicatie van de zichtbare structuur na stralen.

Opbergkast, Toogkast eiken | gerestyled en gezandstraald
Deurtjes zijn gezandstraald wat de houtstructuur meer zichtbaar maakt.

Waarom kiezen voor Splendid Bandit?

Zandstralen is niet eenvoudig. Om tot een gelijkmatig resultaat te komen, zonder vlekken of deuken in je houtwerk, moet je verstand van zaken hebben. Met name de afstand tot het oppervlak, het soort straalgrit en de gebruikte druk hebben grote invloed op het eindresultaat. Goede kennis van hout en het zandstralen en alles wat daarbij komt kijken is dan ook een vereiste. Kies voor een vakman of vakvrouw als je zeker wil zijn van een subliem resultaat.

Offerte voor zandstralen ontvangen?

De prijzen voor het zandstralen van meubels is afhankelijk van het formaat van het meubel en de hardnekkigheid van de te verwijderen lagen. Meubels zandstralen hoeft niet duur te zijn. Gemiddeld schommelt de prijs tussen de €40 en €50 per vierkante meter. Dit is meestal een goedkoper alternatief dan het kopen van nieuwe meubels. Bovendien zijn wij van mening dat de kwaliteit van de meubels die vroeger gemaakt werden tegenwoordig ver te zoeken is, nog een reden om de kast van oma niet weg te doen, maar te restylen naar de smaak en stijl van nu!

Eén reactie

  1. Ik zou graag trapleuningen willen laten zandstralen.
    Het is een zachthout soort.
    Het gaat om 5 losse delen.
    Waarvan 2 lang zijn en 3 korter ongeveer een meter.

    Wat kunnen jullie mij bieden.

    VR.GR. ANNETTE VAN ITERSON

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *