1. Wat is zandstralen? | Splendid Bandit

In dit blogbericht gaan we het hebben over wat zandstralen is, waarom je ervoor zou moeten kiezen, hoe het in zijn werk gaat, alternatieve benamingen voor zandstralen en wat de verschillen zijn.

Waarom zandstralen?

Wellicht ken je het wel, je hebt een oud houten meubel, bijvoorbeeld die oude kast van overgrootmoeder die al jaren onderdeel is van je interieur. De kast is praktisch en heeft een grote emotionele waarde maar de tijd heeft zijn sporen toch wel achtergelaten. De verf- of laklaag begint te bladeren of er zijn met de tijd doffe plekken ontstaan in het hout of de kleur van het hout bevalt simpelweg niet meer. Dan kun je ervoor kiezen om je geliefde meubel handmatig op te schuren en te voorzien van een nieuwe frisse lak, olie of verflaag. Dit vergt echter erg veel werk. Met name het handmatig schuren is haast ondoenlijk, vooral als het meubel nauwe hoeken heeft of een mooi houtsnijwerk erin verwerkt zit. Wij bieden een snelle en grondigere oplossing voor dit probleem, namelijk door middel van zandstralen.

Wat is het precies?

Veel mensen hebben er vaag wel eens van gehoord, maar wat is dat nou precies?
Het woord zegt het al, er word gestraald met zand. Met behulp van o.a. een compressor worden, onder hoge druk, korrels tegen het o.a. houten oppervlak gespoten wat een schurende werking heeft. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, word hier tegenwoordig echter geen zand meer voor gebruikt. Zand kan uiteen vallen in hele fijne deeltjes wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Er bestaan diverse soorten straalgrit. In principe geldt hoe grover de korrels hoe grover de structuur van het oppervlak wordt. Over het algemeen stralen wij bij Splendid Bandit met glasparels. Glasparels zijn glad wat resulteert in een gladder oppervlak. Het word daarom ook wel glasparelen of glasparelstralen genoemd. Maar ook luchtgommen is een term die vaak gebruikt word als het gaat om stralen, hierover later in dit bericht meer.

Glasparelen – Hoe werkt het?

Diverse materialen kunnen gezandstraald worden, soms word het stralen als voorbewerking ingezet, andere keren is het de laatste bewerking. Metaal word gezandstraald om het te ontdoen van roest, denk aan roestige hekwerken of oldtimer auto’s. Hout word gestraald om het te ontdoen van olie- verf- of vernislagen. Een andere mogelijkheid is om glas te stralen, dit geeft een matterend effect. Maar ook gevels kunnen gereinigd worden door ze met zand te stralen.

Er komt nogal wat stof vrij bij het glasparelen, het is dan ook van belang dat wanneer objecten in een ruimte gestraald moeten worden, denk aan een vaste trap, om de ruimte waarin gewerkt word goed af te plakken om ongewenste stofverplaatsing te voorkomen.

Vervolgens kan gestart worden met het stralen van het te bewerken oppervlak. Zoals eerder gezegd gebeurd dit onder hoge druk en gaat dit vele malen sneller dan handmatig schuren. Het grit waarmee gestaald wordt komt uit een zogenaamd straalpistool. Met dit straalpistool kan goed gericht worden waardoor geen gaatje of kiertje onbehandeld blijft. Wat natuurlijk ideaal is bij meubels met houtsnijwerk of lastige scherpe hoeken.

Zandstralen met straalpistool
Zandstralen met straalpistool

Na het stralen is het meubel of object helemaal schoon en klaar voor nabehandeling. Denk aan een nieuwe verse laag olie, verf- of vernislaag. Goed om weer jarenlang mee te gaan.

Luchtgommen

Zoals eerder genoemd komt de term luchtgommen ook naar boven wanneer je opzoek bent naar informatie over stralen met zand. Luchtgommen en stralen zijn nauw verwant aan elkaar. Maar wat is luchtgommen nu eigenlijk? Bekijk deze video op YouTube.

Bij luchtgommen straal je ook straalgrit op het te behandelen oppervlak, maar dan onder een lagere druk en indien nodig met een ander (fijner) straalmiddel. De techniek blijft hetzelfde, je straalt het oppervlak met straalmiddel om het te ontdoen van olie-, lak-, verflagen en weer helemaal fris en blank te maken. De voornaamste reden om te kiezen voor een lagere druk en/of fijner straalgrit is bijvoorbeeld het soort hout. Hoe zachter de houtsoort, hoe delicater er te werk gegaan moet worden.
Kortom, luchtgommen is ook glasparelen, de techniek is hetzelfde enkel de druk en het straalmiddel zijn delicater.

Geef je oude meubels een tweede leven

Meubels zandstralen geeft je de mogelijkheid om die oude donkere kast of dat oud eiken bed helemaal op te frissen. Is het door de kast blank te stralen en dus volledig op te lichten of wil je na het stralen juist een totaal andere kleur? Je kan het zo gek niet bedenken en het is mogelijk. Van puur natuur naar mat zwart of juist gif groen. Geeft je oude meubels een tweede leven en behoud ze in je interieur.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *